Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 30. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 30. hétre (07.20.-07.26.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az 2. nemzedék rajzása, kártétele gyenge
 
Időjárás a 29. héten (2009.07.13.-07.19.)
 Erős kánikula, közben helyenként hűsítő zápor, a lehűlés szombaton nem érkezett olyan nagy viharral, mint jósolták a meteorológusok. És a lényeg: jég nem volt benne. Az ország többi ültetvénye nem volt ilyen szerencsés. A lehűlés csak ideiglenesnek ígérkezik, még erősebb kánikula következik. 
A nappali hőmérsékletek 29-36 0C, az éjszakaiak 15-21 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 30. hétre (2009.07.20.-07.26.)
A héten ismét forró nyár következik. Szerda és csütörtök 36 fok felé emelkedik a hőmérséklet! Lehet ezt még fokozni? A szőlő érésének ez jó, a kék fajták már színesednek! Csapadékra nem kell számítani. Nappal 29-390C, éjszaka a lehűlés jelentősebb lesz, mint a múlt héten (10-17 fok)volt.
Az előrejelzés valószínűsége átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Tovább tart a gombák terjedésének kedvezőtlen idő. Viszont a meglévő fertőzések miatt továbbra is permetezni kell, a csökkent fertőzési esély ellenére is használni kell kontakt és felszívódó szert is. A permetezési fordulókat elegendő 10-14 napra tervezni. Látható tünetek esetén 6-7 naponta javaslom permetezni ültetvényüket, de csak kontaktszerrel!
     Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokapot úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Használjanak mellé 5 kg/1000 liter dózisban a másik kontakt szert, a ként is! 
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol.
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély a magas hőmérséklet miatt gyakorlatilag nincs!
Viszont a fürtzáródás miatt érdemes folpet hatóanyagot használni, mely kontakt szernek használható peronoszpóra ellen is, de jó hatású a botritis ellen is. Ilyenkor a réz tartalmú szerek használata fölösleges. Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
Szürkerothadás (botritis): Veszélyes fenológiai stádium a fürtzáródás. Most tudunk utolsó alkalommal vegyszert bejuttatni a fürt belsejébe! Alkalmas vegyszer ilyenkor az összes botriticid, de költség takarékosabb megoldás a folpet, zoxamid és a tiofanát-metil. A strobilurinok használata esetén egy készítménnyel lehet védekezni az összes gomba ellen.
 
Moly:
A 2. nemzedék lepkéje kis létszámban volt fogható, lárvája sem jelent meg tömegesen. Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.  
 
Gyomok:
Az esők után erős gyomosodás várható! Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel. Az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatású a most már használható MCPA hatóanyag.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyös, 2009-07-19.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció