Főoldal

2020. August. 4. Tuesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 29. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 29. hétre (07.13.-07.19.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély csekély
Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély
Szőlőmolyok: Az 2. nemzedék rajzása gyenge
 
Időjárás a 28. héten (2009.07.06.-07.12.)
 Pénteken jött meg az enyhülés és vele a jelentősebb csapadék. Területenként változó mennyiségben, 6-15 mm csapadék hullott, jég nélkül péntek éjjel. Szombaton hamar kiszáradtak az ültetvények levélzetei, így a gombák újabb fertőzésére nem hosszú az idő!
A reggelek egész héten nem voltak sokáig párásak, az évszaknak megfelelő napok, éjszakák vannak mögöttünk, talán a pénteki napot kivéve, mely kissé hűvösebb volt a többinél. 
A nappali hőmérsékletek 25-31 0C, az éjszakaiak 16-20 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 29. hétre (2009.07.13.-07.19.)
A következő héten fokozódik a nyárias meleg, szombatig igen erős kánikula várható. Csapadékra nem kell számítani. Nappal 29-370C-os, éjszaka 16-21 fokos hőmérséklet lesz.
Az előrejelzés valószínűsége átlagnál nagyobb! A szőlő ültetvények termése nem a mostani időjárás miatt fog veszíteni minőségéből!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Tovább tart a gombák terjedésének kedvezőtlen idő. Viszont a meglévő fertőzések miatt továbbra is permetezni kell, a csökkent fertőzési esély ellenére is használni kell kontakt és felszívódó szert is. A permetezési fordulókat elegendő 10-14 napra tervezni. Látható tünetek esetén 6-7 naponta javaslom permetezni ültetvényüket, de csak kontaktszerrel!
     Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokapot úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Használjanak mellé 5 kg/1000 liter dózisban a másik kontakt szert, a ként is! A két lisztharmat elleni kontakt szer mellé (kén, meptildinokap) most kerüljön a tankkeverékbe kontakt peronoszpóra elleni szer is (réz féleség, mankoceb).
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol.
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély a magas hőmérséklet miatt megszűnni látszik.
Ezért a védekezésre most elég a kontaktszeres kezelés, de réz tartalmú szert amúgy is érdemes most már (oxiklorid, hidroxid, oxid) minden permetezéskor a tankkeverékbe tenni! Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható.
Az ez utáni hétre gondolni kell valamilyen botriticid használatára a fürtzáródás miatt (folpet, zoxamid, ).
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt, de vége. A 2. nemzedék lepkéje kis létszámban fogható, lárvája még nem jelentkezett! Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.  
 
Gyomok:
Az esők után erős gyomosodás várható! Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel. Az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatású a most már használható MCPA hatóanyag.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
Gyöngyös, 2009-07-12.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció