Főoldal

2020. August. 4. Tuesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 28. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 28. hétre (07.06.-07.12.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély erős
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély
Szőlőmolyok: Az 2. nemzedék rajzása gyenge
 
Időjárás a 27. héten (2009.06.22.-06.28.)
 A héten a teljesen változó időjárás volt jellemző borvidékünkre!
Területenként változó mennyiségben és időben hullott csapadék, előfordult fenyegetően sötét felhő és verőfényes hőség is, szél nélkül! Az esők rövidek, bár néhol intenzívek, de következmény nélküliek voltak, így a gombák újabb fertőzésére nem nőtt az esély. A víz gyorsan felszáradt az ültetvényekben. Jég nem volt jelentős mennyiségben, ahol volt, ott is kevés ideig sok vízzel.
A reggelek nem voltak párásak, az évszaknak megfelelő, forró napok, éjszakák vannak mögöttünk. 
A nappali hőmérsékletek 26-31 0C, az éjszakaiak 17-19 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 28. hétre (2009.07.06.-07.12.)
A következő héten folytatódik a nyárias meleg, szerdán várható enyhébb levegő érkezése. Addig is kevés eséllyel ugyan, de előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. Viszont kánikulai meleg várható, nappal 27-310C-os, éjszaka 18-20 fokos hőmérsékletekkel, mely csökken 4-5 fokkal szerdától.
Az előrejelzés valószínűsége átlagnál nagyobb!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
Ha eddig jól csináltunk mindent, van egy kis lélegzetnyi szünetünk. A hajtások intenzív növekedése lelassult, ilyen hőségben elégnek tűnne csak kontakt szerekkel permetezni. Viszont ha jön egy nagy eső, amely esetleg eltart néhány napig, akkor már nem lehet a hiányzó vegyszert időben kijuttatni. Ezért ajánlatos a csökkent fertőzési esély ellenére is használni kontakt és felszívódó szert is. Látható tünetek esetén 6-7 naponta javaslom permetezni ültetvényüket, csak kontaktszerrel!
     Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Bátran használják mellé 5 kg/1000 liter dózisban a másik kontakt szert, a ként is! A két lisztharmat elleni kontakt szer mellé (kén, meptildinokap) most kerüljön a tankkeverékbe kontakt peronoszpóra elleni szer is (réz féleség, mankoceb).
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol.
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély megszűnni látszik a hőmérséklet emelkedésével.
Ezért a védekezésre most elég a kontaktszeres kezelés, de réz tartalmú szert amúgy is érdemes most már (oxiklorid, hidroxid, oxid) minden permetezéskor a tankkeverékbe tenni! Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható. Ez még nem érkezett el.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt, de vége. A 2. nemzedék lepkéje kis létszámban fogható, lárvája még nem jelentkezett! Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.  
 
Gyomok:
Az esők után erős gyomosodás várható! Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel. Az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatású a most már használható MCPA hatóanyag.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyös, 2009-07-05.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció