Főoldal

2020. August. 4. Tuesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 27. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 27. hétre (06.29.-07.05.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély erős
Peronoszpóra: Fertőzési veszély erős
Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély
Szőlőmolyok: Az első nemzedék kártételének vége
 
Időjárás a 26. héten (2009.06.22.-06.28.)
 A hét bármelyik napján eshetett eső és esett is! Területenként változó mennyiségben, 7 nap alatt mindenhol volt 20-50 mm csapadék. Jég elkerülte területünket, és ez nagyon jó hír! Legalább nem sérültek mechanikailag a szemek. Hol van már a sokat emlegetett aszály? A reggelek párásak, hűvösek voltak, a szőlőt sokszor napközben is vízcseppek borították!
A nappali hőmérsékletek 20-25 0C, az éjszakaiak 14-18 fok körül alakultak.
 
Időjárás előrejelzés a 27. hétre (2009.06.29.-07.05.)
A következő héten hétfőn még előfordulhat csapadék, de keddtől ennek esélye csökken. Záporok, zivatarok előfordulása nem zárható ki! Viszont kánikulai meleg várható, nappal 27-320C-os, éjszaka 19-21 fokos hőmérsékletekkel!
A lehullott csapadék, vizes talaj miatt a reggeli magas hőmérsékletek ellenére is várható harmatképződés, különösen nagy esélye van ennek a völgyekben, mélyebb fekvésű területeken. Itt a gombák nagyobb eséllyel tudnak támadni!
Az előrejelzés valószínűsége átlagnál nagyobb!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A gomba lappangási ideje meglehetősen hosszú a fürtön (10-15 nap). Ezért kell a preventív védekezésre alapozni ültetvényünk permetezését most is, hiszen a fertőződés veszélye folyamatosan fent áll! Már látható a fürtön a gomba a borvidék minden területén! Látható tünetek esetén 6-7 naponta javaslom permetezni ültetvényüket, csak kontaktszerrel!
Egyébként is erős, magas szintű védekezést javaslok, kontakt, felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatával. Minden szerből célszerű az ajánlott felső dózist használni.  
    Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Bátran használják mellé 5 kg/1000 liter dózisban a másik kontakt szert, a ként is! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) sem tartom túlzottnak a változatos, szeszélyes időjárás miatt! A két lisztharmat elleni kontakt szer mellé (kén, meptildinokap) most kerüljön a tankkeverékbe kontakt peronoszpóra elleni szer is (réz féleség, de a zoxamid+mankoceb készítmény sem túlzás). Kérem, ne várják meg a fürtön várhatóan jelentkező tüneteket, mert akkor már kár nélkül nem lehet megúszni!
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
A strobilurinok kiegészítésre szorulnak kontakt lisztharmat elleni szerrel, azok felső dózisával.
A felszívódó és helyi felszívódó szereket 10-14 napos permetezési fordulókban használják!
 
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély csökkent a hőmérséklet emelkedésével. Hétfőtől számítva 4-5 napig van okunk félni, hogy ültetvényünk peronoszpórával fertőződött!
Ezért a védekezésre most kevés a kontaktszeres kezelés, de réz tartalmú szert (oxiklorid, hidroxid, oxid) minden permetezéskor érdemes a tankkeverékbe tenni! Mellette helyi felszívódó, felszívódó és kontakthatóanyag kombinációját ajánlom: zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet, cimoxanil+réz és a trifloxistrobin+cimoxanil. Ezek a hatóanyagok gyári kombinációban megtalálhatók.
Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
 
Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt, de vége. A 2. nemzedék lepkéje kis létszámban fogható, lárvája még nem jelentkezett! Inszekticid használata most nem indokolt a tankkeverékben.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális.  
 
Gyomok:
Az esők után erős gyomosodás várható! Glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel. Az általánosan előforduló szulák (folyófű) ellen jó hatású a most már használható MCPA hatóanyag.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyös, 2009-06-28.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció