Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 26. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 26. hétre (06.22.-06.28.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély erős
Peronoszpóra: Fertőzési veszély erős
Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély
Szőlőmolyok: Az első nemzedék kártételének vége
 
Időjárás a 25. héten (2009.06.15.-06.21.)
 A hét végére érkezett egy kis csapadék. Nem sok, de további esőzések várhatóak a következő héten is, jelentős lehűlés mellett. Növekszik a peronoszpóra veszélye!!!
A nappali hőmérsékletek 20-31 0C körül voltak, ez pedig ilyenkor nem lehet meglepetés! Az éjszakai hőmérséklet sem volt szokatlan (14-18 fok) volt. Szombat este lehűlés érkezett, ami tartósnak ígérkezik.
 
Időjárás előrejelzés a 26. hétre (2009.06.22.-06.28.)
A következő héten hűvös, csapadékos idő várható! Olyan minden gombának jó!
Júniusban elvárható átlagos hőmérsékletnél jóval hidegebb lesz, jelentős csapadék érkezik a hét közepéig! A nappali hőmérsékletek 15-230C között lesznek, az éjszakaiak 9-15 fok körül várhatóak. A hét végére emelkedik a levegő hőmérséklete!
Olyan az időjárás, hogy most a májusban megspórolt vegyszer- és permetezési költséget minden bizonnyal el kell költenünk!
Az előrejelzés bizonytalansága átlagos!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A gomba lappangási ideje meglehetősen hosszú a fürtön. A látható tünetek 10-15 nap múlva jelentkeznek! Ezért kell a preventív védekezésre alapozni ültetvényünk permetezését most is. Erős, magas szintű védekezést javaslok!
Kontakt, felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatát javaslom tankkeverékben. Minden szerből célszerű az ajánlott felső dózist használni.  
    Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Bátran használják mellé 5 kg/1000 liter dózisban a másik kontakt szert, a ként is! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) sem tartom túlzottnak a változatos, szeszélyes időjárás miatt! A két lisztharmat elleni kontakt szer mellé (kén, meptildinokap) most kerüljön a tankkeverékbe kontakt peronoszpóra elleni szer is (réz féleség, de a zoxamid+mankoceb készítmény sem túlzás). Kérem, ne várják meg a fürtön várhatóan jelentkező tüneteket, mert akkor már kár nélkül nem lehet megúszni!
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
A strobilurinok kiegészítésre szorulnak kontakt lisztharmat elleni szerrel, azok felső dózisával.
A felszívódó és helyi felszívódó szereket 10-14 napos permetezési fordulókban használják!
 
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély igen nagy jelenleg is! Ezért a védekezésre most kevés a kontaktszeres kezelés, de réz tartalmú szert (oxiklorid, hidroxid, oxid) minden permetezéskor érdemes most a tankkeverékbe tenni! Mellette helyi felszívódó, felszívódó és kontakthatóanyag kombinációját ajánlom: zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet, cimoxanil+réz és a trifloxistrobin+cimoxanil. Ezek a hatóanyagok gyári kombinációban megtalálhatók.
Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
 
Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt, de vége. A 2. nemzedék lepkéje még nem jelentkezett!
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A rovarölős kezeléseket a továbbiakban is úgy kell irányítani, hogy az atkák mozgó alakját lehetőleg gyérítse a szer. 
 
Gyomok:
A sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Most már glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyös, 2009-06-21.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció