Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 25. hét

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 25. hétre (06.15.-06.21.)
 
Fenológiai állapot: Kötődés
Lisztharmat: Fertőzési veszély erős
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély
Szőlőmolyok: Az első nemzedék kártételének vége
 
Időjárás a 24. héten (2009.06.08.-06.14.)
 A hét elején és közepén több-kevesebb csapadék volt a borvidéken, ez megteremtette a párás, vizes körülményeket. Az időnként erős szél viszont nem sok cseppet hagyott a leveleken. Ez csökkentette a fertőződés lehetőségét. A hét közepén, csütörtök este érkező jelentős lehűlés a peronoszpóra fejlődésének kedvezett!
A nappali hőmérsékletek 18-25 0C körül voltak, ez pedig az ilyenkor szokásostól alig tér el. Az éjszakai lehűlés mértéke változó (8-14 fok) volt.
 
Időjárás előrejelzés a 25. hétre (2009.06.15.-06.21.)
A következő héten hétfőn és kedden emelkedik a hőmérséklet, viszont zivatarok, záporok bárhol várhatók. Szerdán kissé csökken a meleg, de utána megint visszatér a forróság. A nappali hőmérsékletek 24-310C között lesznek, az éjszakaiak 11-16 fok körül várhatóak.
Az előrejelzés bizonytalansága szerdától szokatlanul nagy!
 
Védekezési javaslat
 
Lisztharmat:
A lisztharmat gombára ilyenkor a legfogékonyabb a szőlő, ha nem védjük, később komoly kártétellel kell számolnunk! Erős, magas szintű védekezést javaslok!
Kontakt, felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatát javaslom tankkeverékben. Minden szerből célszerű az ajánlott felső dózist használni.  
    Kontakt szerek:kén, meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) sem tartom túlzottnak a változatos, szeszélyes időjárás miatt! Szükség van a hagyományosan lisztharmatos területeken, fajtákon (Oportó, Muscat Lunel, Chardonnay). Kérem, ne várják meg a fürtön várhatóan jelentkező tüneteket, mert akkor már kár nélkül nem lehet megúszni!
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
A strobilurinok kiegészítésre szorulnak kontakt lisztharmat elleni szerrel, azok felső dózisával.
 
 
Peronoszpóra:
A fertőzési veszély igen nagy volt a hét utolsó 4 napjában. Ezért a védekezésre most kevés a kontaktszeres kezelés.
Helyi felszívódó, felszívódó és kontakthatóanyag kombinációját ajánlom: zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet, cimoxanil+réz, azoxistrobin+folpet és a trifloxistrobin+cimoxanil. Ezek a hatóanyagok gyári kombinációban megtalálhatók.
Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.
 
 
Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható.
 
Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt, de élő hernyó már alig látható! Ha permeteznek, előtte terület bejárás alapján döntsenek, van-e szükség rovarölő szer alkalmazásának! Élő egyedek észlelése esetén javaslom használatát. Erre a szerves foszforsavészter készítményeket (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil) ajánlom felső dózisban!
Csekély fertőzés esetén érdemes valamilyen piretroidot használni, melyek rövid ideig hatnak, de hatásuk azonnali, taglózó, de olcsóbbak az előbbi hatóanyagoknál.
Ilyen hatóanyagok: lambda cihalotrin, béta-ciflutrin, cipermetrin, alfametrin, eszfenvalerat, deltametrin.
 
Atkák:
Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A rovarölős kezeléseket a továbbiakban is úgy kell irányítani, hogy az atkák mozgó alakját lehetőleg gyérítse a szer. 
 
Gyomok:
A sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Most már glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.
 
A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).
 
Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!
 
 
Gyöngyös, 2009-06-14.
 
Monostori István
növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció