Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 24. hét

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 24. hétre (06.08.-06.14.)

Fenológiai állapot: virágzás vége-kötődés

Lisztharmat: Fertőzési veszély erős

Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes

Szürkerothadás: Fertőzési veszély csekély

Szőlőmolyok: Az első nemzedék kártétele végéhez közelít

Időjárás a 23. héten (2009.06.01.-06.07.)

 A hét végére csak lett egy kis csapadék, ebből a borvidék nagy része kapott.

A nappali hőmérsékletek 18-25 0C körül voltak, ez pedig az ilyenkor szokásostól alig tér el. Az éjszakai lehűlés mértéke változó (7-13 fok) volt.

Időjárás előrejelzés a 24. hétre (2009.06.08.-06.14.)

A következő héten melegszik az idő, emelkedik a hőmérséklet és csapadék is kevés eséllyel várható! A hét közepéig fokozódik a meleg, csütörtöktől kissé visszaesik a hőmérséklet, de még mindig az ilyenkor megszokott felett lesz. A nappali hőmérsékletek 23-30 0C között lesznek, az éjszakaiak 14-17 fok körül várhatóak.

Az előrejelzés valószínűsége átlagos. Lehet, visszatér a gabona aratásra a nyár?

Védekezési javaslat

Lisztharmat:

A lisztharmat gombára ilyenkor a legfogékonyabb a szőlő, ha nem védjük, később komoly kártétellel kell számolnunk! Erős, magas szintű védekezést javaslok!

Kontakt, felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatát javaslom tankkeverékben. Minden szerből célszerű az ajánlott felső dózist használni.  

    Kontakt szerek: kén, meptildinokap

A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) is az ismert fogékony területeken vagy fajtákon (pl. Oportó, Muscat Lunel, Chardonnay) egyes vidékeken már alkalmazni kell!

    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,

    Felszívódó szerek: terbutilazin, terbutilazin+triadimenol+spiroxamin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,

Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!

Érdemes olyan szert használni, melyeknek minden gomba ellen van preventív jelleggel hatása. Ilyen a strobilurin és ezek gyári szerkombinációja: azoxistrobin+folpet, trifloxistrobin+cimoxanil, piraklostrobin+metiram.

Peronoszpóra:

Jelenlegi fertőzési veszélyen lassan túl leszünk, ezért e gomba elleni védekezésre most már ismét elég a kontakt szeres kezelés.

Ilyen hatóanyagok:  mankoceb, réz készítmények (rézoxiklorid, rézhidroxid, rézoxid).

Magasabb szintű védekezést jelent helyi felszívódó és kontakt hatóanyag kombinációja: folpet, zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet. Ezeket olyan területeken kell használni, ahol a fertőzés első jelei már láthatóak (olajfolt). Kívánom, ezt a szomszédos területeken lássák!

Virágzás idején az összes gomba ellen jó hatású a már említett azoxistrobin+folpet  és a trifloxistrobin+cimoxanil gyári kombinációjú szer.

Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.

Szürkerothadás (botritis): A veszélyes fenológiai stádium elmúlt! Védekezés szempontjai megváltoztak! Jelentős veszély legközelebb fürtzáródás idején várható.

Moly:

Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt. A már elvégzett védekezések hatására a lárvák kártétele visszaszorult. Viszont vannak területek, ahol a védekezés elkésett, vagy nem megfelelő módón lett végezve, itt még mindig komoly kártétel várható. Kártétel észlelése esetén javaslom rovarölő szer használatát. Erre javaslom használni a szerves foszforsavészter készítményeket (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil) felső dózisban! Különösen jó hatású a lárvák ellen, ráadásul az AKG programokban is használhatóak a következő hatóanyagok: fenoxikarb+lufenuron, spinozad, metoxifenozid, flufenoxuron, indoxakarb.

Csekély fertőzés esetén érdemes valamilyen piretroidot használni, melyek rövid ideig hatnak, de hatásuk azonnali, taglózó, de olcsóbbak az előbbi hatóanyagoknál. Ezek a készítmények piros szernek minősülnek az agrár környezet gazdálkodási programokban.

Ilyen hatóanyagok: lambda cihalotrin, béta-ciflutrin, cipermetrin, alfametrin, eszfenvalerat, deltametrin.

Atkák:

Az atkák elleni védekezés jelenleg nem aktuális. A rovarölős kezeléseket a továbbiakban is úgy kell irányítani, hogy az atkák mozgó alakját lehetőleg gyérítse a szer. 

Gyomok:

A sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Most már glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jók. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.

A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása

(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

Gyöngyös, 2009-06-07.

Monostori István

növényvédő mérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció