Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 23. hét

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2009. 23. hétre (06.01.-06.07.)

Fenológiai állapot: virágzás
Lisztharmat: Fertőzési veszély erős
Peronoszpóra: Fertőzési veszély erős
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvakelése, kártétele intenzív

Időjárás a 22. héten (2009.05.25.-05.31.)
 Változó mennyiségű csapadék esett a borvidék nagy részén. Vannak területek, ahol a 40 mm-t is meghaladta mennyisége! A csapadék mennyisége, a talaj nedvesség tartalma bőven elegendő, hogy jelentősen növelje a gombák fertőzésének veszélyét.
A nappali hőmérsékletek 16-23 0C körül voltak, ez pedig az ilyenkor szokásos alatt van. Az éjszakai lehűlés mértéke szélsőséges volt (6-15 fok). A

Időjárás előrejelzés a 23. hétre (2009.06.01.-06.07.)
A következő héten hűvös, időnként szeles idő várható. Csapadék valószínűsége kisebb, mint az elmúlt időszakban.
A nappali hőmérsékletek 16-23 0C között lesznek, az éjszakaiak 7-12 0C körül várhatóak a hét minden napján. A hétvégére várható enyhe melegedés, de így is a héten jóval az ilyenkor szokásos alatt marad a hőmérséklet!
Az előrejelzés valószínűsége átlagos.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Az esők után gyakorlatilag azonnal permetezni kell, hasonlóan a múlt héten leírtakhoz! A lisztharmat gombára ilyenkor a legfogékonyabb a szőlő, ha nem védjük, később komoly kártétellel kell számolnunk! Erős, magas szintű védekezést javaslok!  A lisztharmat ellen most folyamatosan védekezni kell. Jön a változó, esős, kiszámíthatatlan időjárás, amikor a víz mindig jelen lesz a fertőzés létrejöttéhez.  És most van a legveszélyesebb időszak!
Ezután kontakt, felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatát javaslom tankkeverékben. Minden szerből az ajánlott felső dózist kell használni.  
    Kontakt szerek: kén, meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Erős fertőzési időszakban vagy esetleg már megtörtént fertőzés esetén nem a dózist vagy koncentrációt, hanem inkább a permetezések sűrűségét növeljük! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) is egyes vidékeken már alkalmazni kell!
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
A virágzás időszakában érdemes olyan szert használni, melyeknek minden gomba ellen van preventív jelleggel hatásuk. Ilyenek a strobilurinok és ezek gyári szerkombinációjuk: azoxistrobin+folpet, trifloxistrobin+cimoxanil, piraklostrobin+metiram.

Peronoszpóra:
Jelenlegi fertőzési veszély erős, ezért e gomba elleni védekezésre most már nagy figyelmet kell fordítani! A kontakt szerek jelenleg a fertőzési nyomás miatt kevésnek látszanak. A virágzás végén lévő szőlőkben érdemes a cimoxanil+réz készítményeket használni.
Mivel a szőlő virágzik, ilyenkor célszerű olyan hatóanyagokat használni, melyek védik a botritis ellen is ültetvényünket. Ilyen hatóanyagok és kombinációk a következők: folpet, zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet, 
Virágzás idején az összes gomba ellen jó hatású a már említett azoxistrobin+folpet  és a trifloxistrobin+cimoxanil gyári kombinációjú szer.
Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.


Szürkerothadás (botritis): A fenológiai stádium miatt (virágzás) automatikusan, időjárási viszonyoktól függetlenül célszerű védeni ültetvényünket botritis ellen is.
A peronoszpóránál írt szerkombinációkat javaslom használni (zoxamid+mankoceb, mandipropamid+folpet, azoxistrobin+folpet, trifloxistrobin+cimoxanil) kiegészítve néhány speciális szürkepenész elleni készítménnyel. Ilyenek: tebukonazol(jó hatással véd lisztharmat ellen is), ciprodinil, TMTD, tiofanát-metil (utóbbinak is van lisztharmat elleni mellékhatása).

Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt. A már elvégzett védekezések hatására a lárvák kártétele nem jelentős. Viszont vannak területek, ahol a védekezés elkésett, vagy nem megfelelő módón lett végezve, itt még mindig komoly kártétel várható. A folyamatos, még mindig tartó lárvakelés miatt az ismételt védekezés is indokolt!
Javaslom használni a szerves foszforsavészter készítményeket (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil) felső dózisban ! Különösen jó hatású a lárvák ellen, ráadásul az AKG programokban is használhatóak a következő hatóanyagok: fenoxikarb+lufenuron, spinozad, metoxifenozid, flufenoxuron, indoxakarb.
Az erős fertőzés miatt a fenti szerek mellé továbbra is érdemes valamilyen piretroidot is tenni, melyek rövid ideig hatnak, de hatásuk azonnali, taglózó. Ezek a készítmények piros szernek minősülnek az agrár környezet gazdálkodási programokban.
Ilyen hatóanyagok: lambda cihalotrin, béta-ciflutrin, cipermetrin, alfametrin, eszfenvalerat, deltametrin.

Atkák:
Az levélatkák kártétele nem fejeződött be, de jelentősége, veszélyessége gyakorlatilag nulla. Viszont a gubacsatka még virágzás alatt is képes nagyszámú jelenlét esetén a fürtöt károsítani. A rovarölős kezeléseket a továbbiakban is úgy kell irányítani, hogy az atkák mozgó alakját lehetőleg gyérítse a szer. 
Javasolt hatóanyagok: Nagy adagú kén (túl nagy melegben, 26 fok felett perzselhet),
   bifentrin, cihexatin(készletek még felhasználhatóak, de már vásárolni nem lehet), dimetoat, flufenoxuron.  Gyomok:
A sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Most már glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

Gyöngyös, 2009-05-31.

Monostori István
növényvédő mérnök
 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció