Főoldal

2021. September. 16. Thursday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2009 22. hét

Fenológiai állapot: virágzás kezdete
Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes
Peronoszpóra: Fertőzési veszély közepes
Szürkerothadás: Fertőzési veszély közepes
Szőlőmolyok: Az első nemzedék lárvakelése, kártétele intenzív

Időjárás a 21. héten (2009.05.18.-05.24.)
 Szerencsére lett valamennyi csapadék a borvidék nagy részén. Igaz, nem sok, de ez is frissített valamit az ültetvényeken. A csapadék mennyisége nem volt annyi, hogy jelentősen növelte volna a gombák fertőzésének veszélyét.
A nappali hőmérsékletek 17-26 0C körül voltak, ez pedig az ilyenkor szokásostól alig tér el. Az éjszakai lehűlés mértéke sem volt különleges,(9-16 fok).

Időjárás előrejelzés a 22. hétre (2009.05.25.-05.31.)
A következő héten szerdáig fülledt, meleg idő, időnként erős szél várható.
Aztán erősen visszaesik a hétvégéig a hőmérséklet és sokfelé jelentős eső várható!
A nappali hőmérsékletek 24-27 0C között lesznek szerdáig, utána 15-20 fok köré süllyed. Az éjszakaiak 10-12 0C körül várhatóak a hét minden napján.
Az előrejelzés valószínűsége szerdáig nagy, utána meglehetősen bizonytalan.

Védekezési javaslat

Lisztharmat:
Nagyon itt az ideje a 2. permetezés elvégzésének! A lisztharmat ellen vidékünkön mindig, folyamatosan védekezni kell. A kedvező időjárás csak a ciklusok elhúzására jogosít fel bennünket. De ez az idő elmúlt!! Jön a változó, esős, kiszámíthatatlan időjárás, amikor a víz mindig jelen lesz a fertőzés létrejöttéhez.  És most van a legveszélyesebb időszak!
Ezután kontakt és felszívódó vagy helyi felszívódó szerek együttes használatát javaslom tankkeverékben.   
    Kontakt szerek: kén (nagy dózisban, atkaölő mellékhatással),meptildinokap
A meptildinokap dozírozására az év elején azt írtam, hogy koncentráció alapon történjen. Az új, ez évi módosított engedélyokiratban viszont 0,6 l/ha dózis van írva 600-1200 l vízben kipermetezve. Mivel a termelők részére így megfogalmazva meglehetősen talányos információnak számít ez permetezési utasításként, én úgy javaslom használni, hogy 1000 liter vízbe 0,6 litert tegyenek. A kijuttatásra szánt vízhez kell a többi szert hektár dózisban hozzátenni! Erős fertőzési időszakban vagy esetleg már megtörtént fertőzés esetén nem a dózist vagy koncentrációt, hanem inkább a permetezések sűrűségét növeljük! A múlt évben jól bevált „közbe permetezést” (14 napos periódus közé egy kontakt szeres kezelés) még fölösleges alkalmazni!
    Helyi felszívódó szerek: quinoxifen, proquinazid,
    Felszívódó szerek: terbutilazin, penkonazol, propikonazol, miklobutanil, tetrakonazol,
Meg kell jegyezni, hogy ezeknek a hatóanyagoknak a készítményei az integrált technológiákban zöld vagy sárga szernek minősülnek!
A virágzás időszakában érdemes olyan szert használni, melyeknek minden gomba ellen van preventív jelleggel hatásuk. Ilyenek a strobilurinok és ezek gyári szerkombinációjuk: azoxistrobin+folpet, trifloxistrobin+cimoxanil, piraklostrobin+metiram.

Peronoszpóra:

Jelenlegi fertőzési veszély nem jelentős, ezért bőven elegendő kontakt szereket használni e gomba ellen!
Javasolt hatóanyagok:  mankoceb, metiram,
Mivel a szőlő virágzik, ilyenkor célszerű olyan hatóanyagokat használni, melyek védik a botritis ellen is ültetvényünket. Ilyen hatóanyagok és kombinációk a következők: folpet, zoxamid+mankoceb,
Virágzás idején az összes gomba ellen jó hatású és nem is jár nagy költséggel a már említett azoxistrobin+folpet gyári kombinációjú szer.
Meg kell jegyezni, hogy a folpet hatóanyag tartalmú szerek idén is csak szakmérnöki felügyelet mellett használhatóak.


Szürkerothadás (botritis):Jelenleg fertőzési veszély nincs, de a fenológiai stádium miatt (virágzás) automatikusan, időjárási viszonyoktól függetlenül célszerű védekezni.
A peronoszpóránál írt szereket javaslom használni, kiegészítve néhány speciális szürkepenész elleni készítménnyel. Ilyenek: tebukonazol, ciprodinil, TMTD, tiofanát-metil (utóbbinak lisztharmat elleni mellékhatása is van).

Moly:
Az első nemzedék rajzása a tarka szőlőmolynak nagyon jelentős volt. Ez igen erős lárva kártételt sejtet! Megjegyzem, a száraz, napos idő kedvez a rajzásnak!
A moly imágója (lepkéje) ellen nem szoktunk permetezni, a védekezés a károkozó lárvák (hernyók) ellen irányul, a sérülékeny friss jószágok irtása könnyű feladat. A lárvakelés hosszú ideig fog tartani, ezért célszerű hosszabb hatástartamú szert használni, mint a szerves foszforsavészter készítmények (dimetoát, klórpirifosz, klórpirifosz-metil). Ezeket a szereket érdemes most az ajánlott felső dózisban használni! Különösen jó hatású a lárvák ellen, ráadásul az AKG programokban is használhatóak a következő hatóanyagok: fenoxikarb+lufenuron, spinozad, metoxifenozid, flufenoxuron, indoxakarb.
Az erős fertőzés miatt a fenti szerek mellé érdemes valamilyen piretroidot is tenni, melyek rövid ideig hatnak, de hatásuk azonnali, taglózó. Ezek a készítmények piros szernek minősülnek az agrár környezet gazdálkodási programokban.
Ilyen hatóanyagok: lambda cihalotrin, béta-ciflutrin, cipermetrin, alfametrin, eszfenvalerat, deltametrin.

Atkák:
Az levélatkák kártétele nem fejeződött be, de jelentősége, veszélyessége gyakorlatilag nulla. Viszont a gubacsatka még virágzás alatt is képes nagyszámú jelenlét esetén a fürtöt károsítani. A rovarölős kezeléseket a továbbiakban is úgy kell irányítani, hogy az atkák mozgó alakját lehetőleg gyérítse a szer.  
Javasolt hatóanyagok: Nagy adagú kén (túl nagy melegben, 26 fok felett perzselhet),
   bifentrin, cihexatin(készletek még felhasználhatóak, de már vásárolni nem lehet), dimetoat, flufenoxuron.   Gyomok:
A vessző kihúzás és sorközi kultivátorozás elvégzése után a sor gyomirtásának is itt az ideje. Míg nem hajtanak ki az oldal hajtások, ezt lehet a vegetáció során többször végrehajtott glifozátos kezelés formájában levélen keresztül végezni. Mostmár glifozáttal csak törzstisztítás után lehet permetezni. Van lehetőség (igaz, kissé költségesebb) hosszabb hatású kezelésre is, mely a magról kelő gyomok ellen is jó hatású. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin(csak kétszikűek ellen) terbutilazin, propizoklór, trebutilazin+glifozát, flazaszulfuron. Ez utóbbi két szer jól alkalmazva többé-kevésbé egész vegetációban képes gyommentesen tartani a sort is, de használatuk szakmérnöki felügyeletet igényel.

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET médiákban megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.
A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.
A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel.
A használt permetező szerek hatékonyságát segítik a nedvesítőszerek alkalmazása
(SILWET, NONIT, HYSPRAY, TREND, AGROPON).

Az előrejelzés a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

Gyöngyös, 2009-05-24.

Monostori István
növényvédő mérnök

 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció