Főoldal

2020. September. 19. Saturday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Hegyközségek

Vissza a többihez

Abasári Hegyközség

Cím: 3261 Abasár, Iskola u. 36.
Telefon: +3620 618 8281 

E-mail:  jozsefnetorma@gmail.com

  
Elnök: Torma Józsefné


Hegybíró: Ferencz Gertrúd

Tel.: 0620/368-3347

E-mail: ferencz.gertrud@hnt.hu

Szőlész küldött: Endrész Zsolt

Borász küldött: Pálinkás Attila


Ügyfélfogadás:  Hétfő: 9-13:30

                        Szerda: 9-13:30
                        
 
A község Gyöngyöstől 9 km-re a Mátra hegység és a Sárhegy alatt, a Bene-patak mellett helyezkedik el. Abasár nevében az Aba nemzetség neve rögzül. A lakosság életét szinte a település kialakulásának kezdetétől meghatározza a szőlőtermesztés. A Sárhegy déli fekvése miatt illatban és zamatban gazdag szőlő terem, melyből kiváló minőségi borokat állítanak elő. A bor tárolása sziklába vájt pincében történik. A szőlőművelés mellett jelentős mennyiségű gyökeres oltványt is előállítanak. Magyarországon először Abasáron állítottak elő szőlőoltványt a filoxérajárvány után. A községben a szőlőfeldolgozás, borászati tevékenység mellett országosan is kiemelkedő helyen áll a vírusmentes európai nemes és alanyültetvény, vírusmentes szőlőoltvány előállítása és értékesítése.

A hegyközség területe: 379,5 ha

Jellemző szőlőfajták:
 Olasz rizling, Ottonel muskotály, Leányka, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Irsai Olivér, Tramini, Zengő, Zenit, Chasselas, Kékfrankos
 

 

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció